23 februari 2023

NEMATO CHANGE a LIFE

Geschreven door ruudgrabijn

Dit project is opgezet door Jan Blom van Assendelft, de zoon van twee Zwolse gemeenteleden.

In 2002, een jaar na het overlijden van zijn partner, de zwarte Zuid-Afrikaanse artiest Vuyo Raymond Matinyana, vertrok Jan naar Port Alfred, een toeristische badplaats aan de Indische Oceaan. Hij trok in bij zijn schoonmoeder in de nabij gelegen township Nemato.

Enige weken later deed de studentenroeivereniging van Grahamstown, thans  Makhanda, een oproep voor een coach van de acht met oog op de naderende landelijke ‘Varsity’. Aangezien Jan in Nederland enige ervaring had als coach van de afdeling Oost van de Nederlandse  Roeibond, meldde hij zich aan.  De acht won de wedstrijd.  Dat trok de aandacht, onder andere van de Gedeputeerde voor sport van de provincie Oost-Kaap, die Jan verzocht in Nemato het roeien voor zwarten te introduceren. Met de officiële oprichting door de Zuid-Afrikaanse minister  Stofile voor sportzaken in 2006, was het Nemato Change a Life project van Jan Blom geboren. In de volgende jaren is het project uitgegroeid tot wat het nu is.

  success in life – for youth, by youth

Samen, met en voor elkaar.

Het project wil de zwarte jeugd in Nemato township versterken, de manier van denken veranderen, hun vaardigheden en kennis verbeteren en iedere deelnemer gidsen met opleiding en carrièrekeuze om succesvol in het leven te worden.

Dat gebeurt op drie manieren: met sporten, studeren en goede voeding.

Sport

Vanaf  het begin zijn alle vormen van roeien mogelijk zowel voor jongens als meisjes. Er stroomt een schitterende rivier door Port Alfred, de Kowiriver, zeer geschikt voor (wedstrijd)roeien. Voor de waterveiligheid zijn er voor beginners zwemlessen in het ondiepe  Kiddies Beach, waar ook de beginnerscursus roeien plaatsvinden. De roeiers trainen vijf keer per week, meestal in een skiff. Ook trainen en varen we in teamboten, zoals de dubbeltwee zonder en de acht. We hechten veel waarde aan bootvaardigheden en natuurlijke roeitechnieken en er zijn pittige sessies op de ergo. We nemen deel aan provinciale en nationale regattas.   

De boten en ander materiaal zijn veelal door donaties verkregen, waarvoor veel dank!

De tweede tak van sport is de trampoline. Het is een kleine, maar zeer succesvolle club. We trainen vijf  keer per week, meestal op onze eigen trampoline, hetzelfde type als de trampolines die bij Olympische Spelen gebruikt worden. Af en toe trainen we bij de wereldkampioenen Coaches Mandy and Lee in PE.

De handbalclub is zowel voor jongens als voor meisjes. Ze oefenen met schieten, voetbewegingen, verdedigingsvaardigheden en meer. Wij doen ook minigames om de geoefende vaardigheden toe te kunnen passen. Soms gaan we naar het strand om vaardigheden te oefenen voor beachhandbaltoernooien.  We nemen deel aan nationale en  zelfs internationale toernooien.

Schermen. Viermaal per week wordt er geschermd. Daarnaast ook regelmatig voor meer ervaring met de Excelsior Fencing Club in Port Elisabeth. We nemen deel aan provinciale en nationale toernooien.  

Studeren

Het basis- en voortgezet onderwijs in de township is zeer matig en daarom wordt in huiswerkklassen aanvullend, individueel onderwijs gegeven in rekenen en Engelse taal gedurende 5 dagen per week. We hopen daardoor niet alleen de kennis van de deelnemers te vergroten, maar ook hun manier van denken te verruimen. Er wordt ook aandacht besteed  aan sociale en maatschappelijke problemen en in de township, zoals agressiviteit, seksualiteit, alcoholisme, drugsverslaving en roken. De deelname aan de aanvullende huiswerklessen is, evenals aan sport, verplicht in ons programma.

Ten behoeve van deze lessen en voor de beoefening van binnensport was langzamerhand onvoldoende ruimte aanwezig. De laatste jaren is er echter meer ruimte bij gekomen. Er zijn twee ruime lokalen gebouwd achter onze hut. Eén lokaal is geschikt voor huiswerklessen, lezingen e.d., de andere is geschikt voor sommige binnensporten en de technische lessen. De eigen leden hebben onder leiding van deskundigen meegewerkt aan de bouw.

Voeding

In de township heerst veel , en soms extreme, armoede, omdat er geen of alleen matige voeding aanwezig is. Sommige kinderen vertonen zichtbare tekenen van ondervoeding. Voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling bereiden moeders van onze leden dagelijks een eenvoudige maar gezonde warme maaltijd in ons keukentje. Soms wordt dat aangevuld met fruit, zoals een sinaasappel, bekostigd uit collectegeld van uw kerkdienst.

Nemato Change a Life maakt  het leven van de zwarte jongeren uit de township Nemato bij Port Alfred in Zuid Afrika  succesvol!

                                                                                                                                                           7-2-2023

Gerelateerd