1 oktober 2019

Zondag 13 0ktober 2019

Geschreven door ruudgrabijn

BIJ DE VIERINGEN

Tranen sprongen in mijn ogen toen ik Gretha Thunberg hoorde spreken voor de Verenigde naties. Met trillende stem sprak ze onverholen over de lafheid van politici die veel te weinig te doen voor een wereld waar alle mensen in de toekomst kunnen leven. Ik moest aan de profeet Jesaja denken die de mensen moest aanspreken op hun vette harten, hun dove oren en blinde ogen. Het gaat erover dat mensen uit hun comfortzone komen, niet alleen aan de veiligheid van hun eigen leven denken, maar verder kijken, naar de ander naast je, naar de ander die nog geboren moet worden. Religieuze teksten houden je wakker, en, als het goed is sporen  ze je aan uit je comfortzone te komen.

Zo kan het breken van het brood en het delen van wijn ook begrepen worden. Breken, scheuren van brood, dat is symbool voor je losscheuren van wat je hebt; delen, zodat een ander ook een bestaan heeft. Zondag 13 oktober delen we brood en wijn in een kring. In september vormden we een kring en waren we verbonden met draden. Nu vormen we een kring en zijn we verbonden in het breken en delen, in het verlangen naar een betere wereld.

Bij de vredesdienst in de Basiliek zongen we een lied uit Zangen voor zoeken en zien: Dat een nieuwe wereld komen zal, waar brood genoeg en water stroomt voor allen. Dat gaan wij ook zingen.

Zondag 27 oktober gaat Machteld van Woerden voor. Zij woont al enige jaren in onze gemeente en in sommige diensten hebben we van haar mooie zangstem kunnen genieten.

Gerelateerd