1 december 2017

Zoals het was in den beginne.

Geschreven door Fride Bonda

(aanroeping uit de kloostertraditie)

 Als je de weg kwijt bent in de heilige schriften ga dan terug naar het begin, naar de eerste regels van het eerste boek, leerde Huub Oosterhuis van de rabbijnen. Die woorden geven een richting voor het grote verhaal. De aarde was woest en ledig en God zei: laat er licht zijn’. Het is begonnen met licht.

Kon je het licht maar zo eenvoudig zien, als je gedachtespinsels een ingewikkeld web zijn geworden. Ik sprak eens met een man in een ziekenhuis. Hij had een lichte hersenbeschadiging en draaide maar rond in zijn onmogelijkheden, wat hij niet meer goed kon. Hij zei: ‘Het is net of ik met een lantaarntje loop en niet zie waar de weg is’. En hij deed alsof hij een lantaarntje vlak bij zijn ogen hield en zoekend rondkeek. Het lantaarntje verblindde hem als het ware, hij vergat door de stress dat hij het lampje neer kon zetten en opmerken dat een lampje licht geeft en laat zien wat er is aan onmogelijkheden én mogelijkheden Voor ieder ander is dat makkelijk gezegd, maar veel moeilijker geleefd als jij degene bent voor wie het leven voorgoed veranderd is.

Als je de weg kwijt bent, ga dan terug naar het begin. Naar je geboorte. Geboren worden, beginnen met leven. De mens heeft gedurende het leven de mogelijkheid iets nieuws te beginnen. Het is zelfs een drang in een mens, zoals het een drang is van het kind om uit de moederschoot geboren te worden. Geen mens wil in het donker blijven, zoekt zich een weg naar leven, licht en liefde.

Als je de weg kwijt, ondergesneeuwd door de gebeurtenissen van het leven, vergeet dan niet dat je terug kunt naar het begin, naar je geboorte, naar de groei van leven, naar de mogelijkheden die in je zitten en die tot ontwikkeling kunnen komen. Vergeet dan niet dat er een oorsprong is waar we vandaan komen, die ons in ons zoeken weet te vinden.

Middenin de winter, als al het leven in de natuur zich terug getrokken heeft, vieren we de geboorte van een kind, dat het licht van de wereld wordt genoemd. ‘Het licht kwam in de wereld en de mensen hebben het niet herkend’, schrijft de evangelist Johannes.

We kunnen verblind raken door de gebeurtenissen van het leven, dan zien we niet meer de voedende stroom vanaf de oorsprong.

Iedere dag komt de zon op, ieder jaar vieren we de geboorte van het Licht. We worden eraan herinnerd, we hoeven het alleen maar te gaan zien en te ontvangen.

Fride Bonda

Gerelateerd