28 maart 2019

Studie verlof Fride Bonda

Geschreven door ruudgrabijn

STUDIEVERLOF

Als je zo die column leest deze maand, dan denk je vast: die vrouw kan wel wat rust gebruiken met al dat wakker liggen…. Om de vijf jaar mag je met studieverlof als predikant. De doopsgezinde gemeente, waar ik nu anderhalf jaar ben, heeft gezegd: van ons mag je ook al met studieverlof. En zo ben ik vier maanden afwezig, vanaf 6 mei tot eind augustus. Daar is ook vakantie bij.

Wat ga ik doen? Zoals velen weten heb ik eind 2018 een studie afgerond over verlies en rouw. Daar ga ik verdieping aan geven.

Ik ga enkele verhalen uitzoeken uit de bijbel over verlies en rouw. Waar wordt geweend en gerouwd? Koning David is een goeie, als het om rouwrituelen gaat. Hij zit nogal eens in zak en as (zoals dat gewoon was in het oude Israël). En wat denk je van de gewetenswroeging van Kain, nadat hij zijn broer een dodelijke mep heeft verkocht; maar ook Hannah, die in haar kinderloosheid, bidt om een kind… en zo zijn er ook psalmen en andere verhalen over mensen met verdriet en andere verlieservaringen.

Een ander onderdeel is: wat doet het vertellen van een verhaal met de verteller. Helpt het mensen om een punt te zetten achter een periode, zoals de filosofe Joke Hermsen in een podcast denkt?

Vervolgens wil ik lezen over wat emoties voor functie hebben in een mensenleven. De laatste decennia is er meer aandacht voor emoties, nadat ze jaren- zo niet eeuwenlang zijn afgedaan als ‘vrouwendingen’. Om een voorbeeld te noemen: als een mens geen angst kent, dan waren er geen mensen meer, allang opgegeten door een hongerige beer of wolf.

Als ik dan nog meer wil weten dan kijk ik naar de werking van het brein bij emoties. Maar ik denk dat ik de eerste 3 onderwerpen wel genoeg vind, want ik wil er ook een aardig verslag van schrijven.

Laatst was ik even onrustig, omdat ik opeens bang was dat ik me zou gaan vervelen al die maanden of dat het heel saai is, om alleen maar te lezen en studeren. Dat duurde gelukkig niet lang, die onrust. Misschien is het wel een beetje saai, dan is het niet erg. Ik heb ergens gelezen dat verveling en saaiheid een bron van creativiteit kan zijn.

Gerelateerd