5 oktober 2017

De steppe zal Bloeien

Geschreven door Fride Bonda

(Jesaja 35:1)
Woestijn ontginnen tot vruchtbare landbouwgrond. Het linkt als een bijbels visioen. Een visioen dat werkelijkheid is geworden in Egypte, waar in de jaren 70 Ibrahim Abouleish een project begon om duurzame ontwikkeling van de aarde te verbinden met sociale en economische ontwikkeling van lokale bevolking. Hoe ontgin je dorre woestijngrond? Met economie van de liefde. Vanuit zijn islamitische levensbeschouwing en zijn antroposofische interesse verbond hij zijn levenswaarden met duurzame ontwikkeling van de aarde en de mensen. Hij noemde zijn bedrijf Sekem, dat betekent: door de kracht van de zon.
Eerst plantte hij met zorg struiken, die arme grond verdragen en op hun beurt de bodem verrijken; zo werd de bodem vruchtbaarder. Steeds nieuwe planten en boomsoorten zorgden voor een steeds rijker ecosysteem. Met visie, aandacht en geduld is een bloeiend bedrijf tot stand gekomen, waar de mensen, die er werken, en hun kinderen scholing ontvangen en zorg voor hun gezondheid. In de biologische winkel, waar ik mijn boodschappen doe, kan ik sperzieboontjes van Sekem kopen. Het zijn de enige sperzieboontjes uit Egypte die ik zonder gewetensbezwaren koop. In juni van dit jaar is Ibrahim Abouleish overleden.
Na het lezen van zijn necrologie begreep ik waarom mijn moestuintje zo moeizaam groenten oplevert. Ook dit jaar courgettes ter grootte van een pink en de aardappeloogst viel tegen. Aan worteltjes en bietjes heb ik me niet meer gewaagd. De moestuin is vooral een kleurige mengeling van goudsbloemen en prachtige zonnebloemen. Nu, in de herfst, hebben grote bossen afrikaantjes de overhand. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen de beginnende plantjes van deze vrolijke bloemen uit de grond te trekken. Op dit moment in mijn leven ontbreken visie, aandacht en geduld voor het kweken van groenten.
Ik ben gaan roeien en dat vind ik leuker dan het werken in de tuin. Een absoluut voordeel van mijn moestuin avontuur is dat ik vol verwondering ben over de prachtige courgettes, volle bossen zomer peen en rijk geschakeerde groenten in de winkel. Ze zijn er niet zomaar. Er is veel aandacht nodig om groenten te laten groeien. Gelukkig dat er mensen zijn met visie, aandacht en geduld. Zij kunnen woestijnen laten bloeien.
Fride Bonda

 

 

 

Gerelateerd