7 maart 2018

Neem de tijd om te bidden

Geschreven door Fride Bonda

Neem de tijd om te bidden
het is de grootste kracht op aarde
(uit een keltisch gebed)

‘Bid voor me’, zei een vroegere vriendin tegen me, toen haar oudste zoon aangereden was door een auto en haar jongste zoon bestraald moest worden voor leukemie. Godsdienst had ze lang geleden afgezworen, maar nu beide zonen getroffen waren door de kwetsbare kant van het leven, kwam een oude vlaag boven: bid voor me.

Wat zijn we vaak verlegen met deze grootste kracht op aarde. Het verstand heeft bij velen de gevoelswaarde verdrongen. Veel mensen kunnen bij bidden alleen denken aan verlanglijstjes voor God.

De Britse schrijfster Joanne Trollope schrijft in één van haar boeken: ‘Bidden is God naar je laten kijken’. Daarin proef ik een liefdevolle aandacht, ontferming over zorgen, die mensen hebben.

Neem de tijd om in de stille ruimte van je innerlijk liefdevolle aandacht aan mensen te geven: moge het de ander goed gaan. Het kan bevrijdend zijn om niet met je hoofd te denken aan de kwetsbaarheid van anderen, maar je te verbinden met het mysterie, het onnoembare, en je vanuit je hart te verbinden met de ander. Bidden is een relationele betrokkenheid. We hoeven het niet te begrijpen. Soms hoef je alleen maar te ervaren wat het je doet. In de tijd dat ik als jonge predikant mijn eerste begrafenis deed, zei een oude vrouw na de dienst, in Achterhoeks dialect: ‘Ik heb veur oe ‘ebe’en’.

Het trof me, deze aandacht. Het trof me zozeer, dat ik het nu nog als een dierbare herinnering met me meedraag.

Iemand vertelde mij laatst dat de islamitische familie van een vriend bidt voor haar niet-islamitische zieke kind. Bidden overstijgt de grenzen van godsdiensten. Het is een energie van goedheid, die we de ether insturen, om de wereld een beetje beter te maken. Naast alle sms-jes, appjes en emails en geluidsgolven zijn er ook golven goede intenties.

En is er een god die ons bidden hoort? Is er een bron van zijn, is er een aanwezigheid, een levensgeest?

Al het rationele gestuntel over bidden en geloven valt in het niets als ik hoor wat bidden met mensen doet. Als ik de dagboeken van Etty Hillesum lees en haar intieme gesprekken met ‘mijn God’, dan ben ik onder de indruk van haar gerichtheid om een liefdevol hart te hebben voor alle mensen, om ieder atoompje haat om te buigen naar een atoompje liefde. Bij zulke authentieke zieleroerselen valt voor mij de vraag weg of er een god is die ons bidden hoort. Hoe zouden onze gebeden niet gehoord worden?

Ik zou veel meer willen bidden.

Fride Bonda

Gerelateerd