4 december 2019

Bij de vieringen van Advent en Kerst

Geschreven door Fride Bonda

Met de maand december gaan we de adventstijd in. Donker wordende dagen tot de langste nacht van 21 december.

Het kan een tijd zijn waarin je terugblikt op het afgelopen jaar en dat je loslaat wat jen iet mee hoeft te nemen niet nieuwe jaar in. Dat is makkelijk gezegd. Misschien kun je deze gedachten meenemen als je vieringen in de adventstijd bezoekt: wat was goed dit jaar, wat kan ik loslaten, wat ligt te wachten dat tot bloei wil komen.

Dit laatste is de gedachte van de kerstavondviering.
Dorevocaal zingt een lied, dat een gedicht is van Ida Gerhardt. Wat tot bloei wil komen heeft rust en tijd nodig.

Over de eerbied

Gij moet het eenzaam laten

het zaad dat ligt te slapen

en dat al kiem gaat maken

 

Dit eerstelingsbewegen

van leven binnen leven

vermijd het te genaken.

 

Laat het stil in zijn waarde,

zaad in de donkere aarde;

zaad in de donkere aarde.

 

En het zal groen ontwaken.

Als je echt in stilte wilt mediteren over deze gedachten dan ben je welkom bij de adventsmeditatie op 12 december om 19.30 uur in de Mennokamer.

Een overzicht van de vieringen is elders in het blad te vinden.

Wel wil ik vertellen over kerstmorgen waarin aandacht is voor kinderen en kerst. In de zondagclub van zondag 8 december wordt er druk geknutseld en getekend om 10 afbeeldingen van het kerstverhaal te maken. Het kan zijn dat je deze zondag niet naar de kerk kan, maar dan kun je contact op nemen met Dieneke of Valerie, want je kunt ook thuis zo’n afbeelding maken. De bedoeling si dat alle afbeeldingen op kerstmorgen gepresenteerd worden via de beamer op de zijmuur, terwijl het kerstverhaal wordt voorgelezen zoals Dick Bruna dat heeft verteld in zijn boekje Kerstmis. Er is ook een verdiepend moment. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk hoe dat vorm gaat krijgen. Dat zal via de nieuwsbrief kenbaar worden gemaakt.

Welkom in de vieringen!

 

Gerelateerd