7 december 2021

Bij de diensten

Geschreven door Fride Bonda

In de tijd van advent leven we van de donkere tijd van de winter naar het licht. In oude tijden was dat de zonnewende in de midwinternacht. Het is net als het gedicht van Amanda Gorman, The hill we climb, als je in een dal bent kun je alleen nog de weg omhoog gaan. Als de tijd het meest donker is, kun je alleen naar het licht toe. Rituelen van licht maken zichtbaar dat licht zich deelt en dat daardoor het donker verdwijnt. De eerste zondag van advent ligt achter ons, daar is de eerste kaars aangestoken. De tweede zondag vieren velen sinterklaas. Zondag 12 december gaat Tina Geels voor. Jarenlang predikant geweest in de Geertekerk in Utrecht en later in vrijzinnig Delft. Zij heeft een warm kloppend hart voor de kwetsbaren in onze samenleving en in mijn voorstelling zal ze daar zeker aandacht aan geven.

Op de zondag van de vierde advent is er een vesper om 19.30 uur. Het is dichtbij de langste nacht, dichtbij de wending van de zon. Wat een zegen dat alles is in beweging is, dat situaties kunnen keren. Ook de situatie met    covid-19 gaat zich keren. Het is onzeker hoe de vieringen vorm zullen krijgen, maar in ieder geval zal er gestreamd worden, dankzij het streamteam met Ronald en Martijn Tuinstra. Geweldig wat een inzet van hun kant en van ieder die zijn/haar best doet om dingen door te laten gaan.

Op kerstavond is er een viering van Carols and lessons. Het is een Engelse traditie om in de kersttijd een liturgie te vieren met 9 teksten en 9 liederen. We hopen dat DoRevocaal na zo’n lange tijd van afwezigheid kan zingen en dat iedereen daar welkom is. Negen mensen zullen de lezingen doen. Hoe het ook zij, in de kerk of achter het scherm:  wij zijn er om met elkaar te vieren.

In het nieuwe jaar, in de dienst van 9 januari worden twee vrienden van de Remonstrantse gemeente lid.            Corine Brouwer is al bijna tien jaar vriend van de Remonstranten en wil graag lid worden. Michiel Jöbsis is sinds dit voorjaar vriend en nu wil hij lid worden. Beiden zullen vertellen wat hen aanspreekt bij de Remonstranten.
Er zijn een aantal nieuwe vrienden die welkom geheten worden. Johan en Mienke Oostijen komen al een tijdje bij ons in de kerk. Johan is o.a. gastheer en Mienke kan mij/ons verrassen met mooie schilderingen en teksten.         Sieni Bakhuis is sinds deze zomer ingeschreven als vriend en voelt zich thuis bij de Remonstranten.                          Het is bemoedigend dat mensen hun weg naar de Remonstranten in de Wolweverkerk weten te vinden.

Gerelateerd